top of page
e761e418-bf35-411e-9511-5af8bb3a188f.JPG

« "De twee jonge vrouwen met lang donkerhaar, medeplichtigen op het klavier sinds de leeftijd van 5, vertolkten met smaak en muzikaliteit Liszt's Hongaarse Rhapsody No. 2 [...]" » [Vertaling]

Marie-Aude Roux, Le Monde

De tweelingzussen Fiona & Chiara Alaimo (1998°) staan ​​hoog aangeschreven vanwege hun eclectische piano-uitvoeringen als solisten en pianoduo. De Franse-Belgische zussen wekten de interesse van het publiek op vanaf hun eerste optredens: ze combineren regelmatig het solo- en duorepertoire in hun concerten en bieden een uniek inzicht in beide kunsten. Hun familieband versterkt de chemie tussen hen op het podium en hun toewijding aan elk werk van het repertoire weerspiegelt hun passie voor muziek.

Ze begonnen hun muzikale studies op 5-jarige leeftijd met profs. Maria Andreeva en Jean-Paul Wittek aan de Muziekschool van Sint-Agatha-Berchem. Na zeven jaar, verhuisden ze naar Namen om met profs. Stéphanie Salmin en Pierre Solot aan de Conservatoire Balthasar-Florence te werken. 

Na het behalen van hun diploma als solisten aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (KCB) in 2020 bij professor Aleksandar Madzar en als pianoduo in de klas van Thomas Dieltjens, trekken Fiona en Chiara Alaimo naar Parijs om zich als solisten en duet verder te ontwikkelen. Zo ontmoeten ze Marian Rybicki en Nina Patarcec piano- en kamermuziekdocenten aan de prestigieuze Ecole Normale de Musique 'Alfred Cortot', waar ze in 2023 als solist and piano duo twee Artist Diploma's hebben behaald.

Fiona en Chiara behaalden ook een pedagogisch diploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in 2022.

 

In de loop van de jaren hebben Fiona en Chiara in verschillende belangrijke concertzalen opgetreden, zoals de Salle Cortot in Parijs, het Palladium Theater in Rome, het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) in Brussel, de Grote Zaal van het Koninklijk Conservatorium van Brussel, evenals de Sala Concertowa in Tarnów (PL), het Koninklijk Paleis in Warsaw en vele anderen.

In maart 2021 traden de zussen Alaimo op met de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen olv. Yves Segers; ze speelden het Concerto voor twee piano's van Poulenc.

Beiden nemen regelmatig deel aan internationale wedstrijden en hebben verschillende prijzen gewonnen, waaronder de 1ste en 2de prijs van de Belfius Classics wedstrijd (2014), de prijzen van de Fonds Thirionet (2019) en de Horlait Dapsens stichting (2021), de 1e en 2e prijs op de Jacopo Napoli International Piano Competition (2021), evenals een 1e prijs op de internationale wedstrijd “Città di Arona” (2021) en twee eerste prijzen op de internationale wedstrijd voor pianoduo in Rome (2021).

In 2022 werden ze gesponsord door de Académie des Beaux-Arts de Paris om een artistieke residentie op te nemen in Lourmarin (FR), en in 2023 kregen ze de prijs Maurice Lefrancq van de Commissie van Eigen Vermogen van België.

 

Ze krijgen regelmatig advies van grote pedagogen zoals Cristina Pliousnina, Rena Shereshevskaya, Leonid Margarius, Vitaly Samoshko, Sergei Edelmann, Markus Groh, Jan Jiracek Von Arnim, Naum Grubert, Boyan Vodenitcharov, Nelson Delle-Vigne, Lilya Zilberstein, Claire Désert, ... evenals advies van bekende pianoduo's  zoals Ludmila Berlinskaïa-Arthur Ancelle en Louis Lortie-Hélène Mercier.

De zusjes Alaimo worden regelmatig uitgenodigd op muziekfestivals in het binnen- en buitenland zoals de Musicorum, Midis-Minimes en Zomer van Sint-Pieter festivals (BE), het 'Musique d'été au Château de Lourmarin' (FR), het Rungis Piano-Piano Festival (FR), het Music Gardens Festival (PL), de 'Concerts de Midi et Demi Salle Cortot' (FR) en de Animato concertreeks (FR).

bottom of page